Gradnja spomenika Fabijanu Šovagoviću u Ladimirevcima

Izgradnja spomenika Fabijanu Šovagoviću u njegovom rodnom selu Ladimirevci samo je jedan izraz obilježavanja njegovog životnog djela i lika u sredini iz koje je potekao.

Slavonsku ravnicu nikada nije zaboravio i u nju se uvijek vraćao osobno kada je to mogao ili u filmskim i kazališnim likovima. Prolaznost i užurbanost vremena u kojem živimo, dolazak novih naraštaja polako, ali sigurno, gura u zaborav mnoge pokojne osobe, pa tako i Fabijana Šovagovića. Lokalna sredina, njegovi Ladimirevci i Grad Valpovo, čiji je počasni građanin, pokrenuli su inicijativu za izgradnju spomenika ovom velikanu hrvatskog glumišta.

Prostor u Ladimirevcima u kojem će se izgraditi spomenik, nazvan je Trg Fabijana Šovagovića.

Izrađeno je Idejno rješenje spomenika i ishođena lokacijska i građevinska dozvola, te riješeni imovinsko-pravni odnosi za mjesto na kojem će spomenik biti izgrađen.

Bistu spomenika izradit će akademski kipar Stipe Sikirica, koja će biti darovana. Financiranje izgradnje postolja ovog spomen obilježja osigurano je od strane Vlade RH u iznosu od 180.000,00 kuna.

Na taj način, osim mještana Ladimirevaca, Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća i Vlada Republike Hrvatske uključena je u obilježavanja lika i djela ovog poznatog hrvatskog umjetnika.

 

 

 

 

 

Spomenik je otkrila 19.11.2007. glumčeva kći Anja Šovagović Despot. Svečanosti su, uz brojne Ladimirevčane, nazočni bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i drugi državni dužnosnici, redatelj Branko Schmidt te glumica Nada Gačešić Livaković.

Fotografija izgrađenog spomenika

Matija Petar Katančić

(Valpovo, 12. kolovoza 1750. – Budim, 24. svibnja 1825.), hrvatski književnik i latinist, sveučilišni profesor poetike, arheologije i numizmatike te knjižnički kustos.

Studirao je bogoslovlje i estetiku u Budimu. Kao mlad ušao je u franjevce. Dugo je godina bio profesorom u Osijeku, Zagrebu i Pešti. Na potonjem je sveučilištu predavao arheologiju. Prevoditelj je prvog cjelovito tiskanog Svetog pisma na hrvatski jezik. Prijevod je objavljen 1831. prvi put.  Opširnije Wikipedia!

Katančićeva bista u Valpovu

Dvorac Prandau-Normann

U središtu grada nalazi se srednjovjekovno-barokni kompleks dvorca Prandau-Normann, koji je nastao obnovom i dogradnjom starije srednjovjekovne utvrde. U tom kompleksu nalazi se kula, najstariji objekt i spomenik kulture nulte kategorije, koju je podigao mačvanski ban Ivan Morović. Osim kule, vrijedna je i kasnogotička barokizirana dvorska kapela Sv.Trojstva koja dominira zatvorenim unutrašnjim dvorištem dvorca. Dvorac okružuju djelomično zatrpani obrambeni opkopi i prostrani pejsažni perivoj. U centru grada nalzi se kasnobarokna katnica staroga hotela, nekadašnjeg vlastelinskog gostinjca i svratišta. Tu su i objekti nekadašnjeg vlastelinskog kompleksa: kasnobarokne konjušnice te objekti gospodarske namjene.

Kapele

U Valpovu se još nalaze kapela Sv.Roka na Zelenom brijegu ispod koje je kripta s gorbnicom valpovačkih vlastelinskih obitelji.

Kapela Uzvišenja sv.Križa s kalvarijom na gradskom groblju.

Kapelica Gospe Lurdske uz brojne spomenike tzv.male sakralne arhitekture krajputaše.